DAG3: Downtown New York

Vandaag is de sfeer anders. Het weer is mistig en het regent. Iedereen is stil aan het ontbijt want vandaag staat Ground Zero op het programma. Na de aanslagen in Brussel op 22/03 heeft dit monument ook voor ons Belgen een bijkomende trieste betekenis. Met een krop in de keel en regenkledij trekken we erop uit voor dag3 in Downtown New York

Het schema:

 • 07:00: sleuren om toch maar uit bed te rollen gevolgd door een stevig onbijt en lange douche
 • 08:30: Slapen op de bus
 • 09:45: vliegdekschip Intrepid
 • 10:00 cruise Islands en Vrijheidsbeeld
 • 12:00: Ground zero
 • 12:40 Wall street en the Bull
 • 13:15 China town en lunch @ Little Italy
 • 14:00: Soho, Chelsea Market, the Highline, Times Square, M&M world part 2
 • 19:00 Hurley’s
 • 21:30: date met de skyline
 • 22:00 Slapen!

Slapen en Cruisen in de regen!

Regen, wind en mist zijn niet de beste omstandigheden om er met een bootje op uit te gaan, maar wij belgen kunnen wel tegen een beetje regen, niet? Eerst met de bus, want het regent, langs het vliegdekschip Intrepid. Dan met een plastieken zak over het hoofd de boot op. We maken een 60 minuten cruise langs New York’s geschiedenis: Battery Park, Vrijheidsbeeld, Ellis en Governors Island, Manhattan Bridge, Brooklyn Bridge…

Jammer van de mist…maar het gemis aan verzicht wordt wel gecompenseerd door de amusementswaarde van alle andere toeristen die wanhopig een selfie met het Vrijheidsbeeld willen trekken. Over elkaar heen, haren vliegen overal, de ruwe rivier, de wind en SMILE!!!!

Met een krop in de keel…

Ground zero (‘bodemnulpunt’) is een Engelstalige aanduiding voor het op het maaiveld geprojecteerde punt van explosie van een bom, in de lucht of ondergrondse ontploffende kernbom. Ontploft de bom op de grond, dan is die plek het ground zero-punt.

Het doet je toch wat… de plek betreden waar zoveel mensen het leven hebben gelaten. De twee vierkante kraters waar ooit de zo trotse twin towers stonden. De fonteinen binnen de kraters die het verdriet of de tranen van de New Yorkers voorstellen en het zwarte gat in het midden waarin de tranen verdwijnen. Kom je dichterbij zie je de namen van alle slachtoffers gegraveerd in de rand, zooveel namen. Lichtpuntjes zijn de nieuwe helderwitte Oculus en de survivor’s tree die in bloem stond en een balans vormden tussen de zwarte kraters.

2016-03-28 12.32.49

En maar wrijven over die ballen…

Dan naar het epicentrum van het geld; Wall street. Wat hier opvalt is dat de hoge gebouwen zo dicht bij elkaar staan dat er nauwelijks zon op de straten valt. Het verhaal gaat dat als de markt stijgt men spreekt over een “Bull run”, dalen de aandelen dan is het een “Bear run”. Niet te verwonderen dus dat de New Yorkse aandeelhouders nogal houden aan het standbeeld “the Bull”. Deze mastodont moet je langs achteren benaderen want het wrijven op zijn aanzienlijke ballen zou voor financieel succes zorgen. Er is dan ook flink gewreven 😉

Lunch @Little Italy

Na een korte tocht door China Town kom je terecht in ‘Little Italy’. Het is nauwelijks een blok groot, maar wel gezellig. In een kelder waar Caruso nog zou gezongen hebben wacht ons een maaltijd ‘a la mama’ gebracht door een 4tal broers in hun beste ‘Fawlty Towers’ impressie. Little Italy is werkelijk omsingeld door de one-dollar- shops van China Town en in sterk contrast zijn de kleine winkeltjes hier toch aan de prijzige kant.

Shopping

Hoeveel shopping kan een mens aan? In New York véél, deze keer was de wijk Soho aan de buurt. Net als 5th Avenue kan je hier ook de meest exclusieve merken vinden afgewisseld met kleine boetiekjes. Nieuwsfeitje; Kanye West heeft hier een appartementje, volg gewoon het gegil van de permanente groepies voor zijn deur 😉

 

Hoe heerlijk is het aanhalen van een taxi hier. Hand omhoog ‘taxi’ en de remmen piepen al direct. Chelsea Market is niet ver van Soho, maar ik zal en moet met de taxi. Heb je zin in om het even welke keuken of drankje dan zit je in Chelsea market goed met de ontelbare kleine winkeltjes in een groot industrieel pand.

Chilling boven New York

Met hernieuwde energie beklim ik de Highline. Deze oude bovengrondse spoorbaan is met fondsen van Diane von Furstenburg onder handen genomen door kunstenaars. Het resultaat is een heel aangename wandeling boven de straten van New York in een groen design omgeving met veel hout en verbazend veel rust.

Na al die rust gooi ik mij terug in de heerlijke drukte van Times Square en kijk ik mijn ogen uit als de avond valt…

Hét knoflookkannon Hurley’s

Dinner ging door in Hurley’s een franse stijl restaurantje in een zijstraat van Times Square. Lekker eten, waar vooral de knoflook en de wijn niet gespaard werden. Stinkend maar gelukkig vertrekken we in de bus voor een laatste ‘panne’ vlak voor de skyline van New York.

Zo eindigt alweer een bewogen maar zalige dag New York!

Voor het hele verhaal over mijn #NYCtrip:

X

Advertenties

4 gedachtes over “DAG3: Downtown New York

 1. Pingback: New York citytrip : alle begin is moeilijk! | Blue tales

 2. Pingback: #NYCtrip: een woordje van dank! | Blue tales

 3. Pingback: DAG4: Leave New York as a real New Yorker | Blue tales

 4. Pingback: DAG2: 25 uur in 1 dag #NYCtrip | Blue tales

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s