Quick en dirty tips voor foto’s trekken in de sneeuw.

Ik smelt in de regen en bevries in de sneeuw. Alleen…kan ik niet weerstaan aan het sneeuwwit tapijtje buiten. Voordat ik eropuit trek wil ik wel voorbereid zijn, maar de meeste blogs over sneeuwfotografie zijn nogal technisch. Instellingen hier, lichtmeting daar,… Meestal vind ik dit enorm saai om te lezen dus heb ik mijn eigen regels geschreven.

image1 (1)

Mijn 8 quick & dirty sneeuwfotografie tips:

  1. Zet de zonnekap op je lens! Zo vermijd je kleine ongelukjes met grote gevolgen voor je lens.
  2. Kleed je warm aan. Zorg voor handschoenen waarbij je vingertoppen vrij zijn. Toch iets handiger om je camera te bedienen en je handen bevriezen maar een klein beetje.
  3. Besef dat even op je buik gaan voor de ultieme foto koud is! Ben je net als ik, dan verlies je jezelf in een foto, alleen eenmaal de foto gemaakt dringt de kou snel door. Zeker geen aanrader bij smeltende sneeuw!
  4. Vermijd een sneeuwballengevecht! Hoe leuk het ook lijkt, jij hebt een camera bij…tenzij je tegenstander niet kan mikken natuurlijk. In dat geval, game on!
  5. Trek er vroeg op uit! Vroeg in de ochtend bij het eerste licht en verse sneeuw trek je de mooiste beelden. Om eerlijk te zijn slaag ik deze tip meestal zelf ook over!
  6. Hou je batterij warm..of neem een reserve mee! Je batterij houdt niet zo van de kou en zal het meestal een pak minder lang uithouden. Begrijpelijk!
  7. Smeltende sneeuw zorgt voor de extra glitter die je nodig hebt… “Every girls loves a litte glitter now and then!
  8. Mijn ultieme tip is eenvoudig, maar essentiëel: “Verlies je witte iPhone niet in de sneeuw!” #TrueStory.

Nu volgt een klein technisch deel, snoozen is toegestaan:

Love Bokeh!

Ik ben helemaal dol op die kleine onscherpe bolletjes die ontstaan door het trekken met een kleine scherptediepte. De zon en zeker de vele weerkaatsing in de sneeuw maken dit het ideale moment om je bokeh kunsten boven te halen. Kies de grootste diafragma opening van je lens (f2.8) in mijn geval en …

Soms is overbelichten en aanpassen van de witbalans toch nodig voor echt witte sneeuw. 

Nu is het moment om met de belichtingscompensatie te spelen. Kies het rare vierkant icoontje met een plus/min. Door hierop te drukken kan je de belichting lichter of donkerder maken. Voor lichter kies je + en de stops die jij wil, hierdoor wordt de foto eigenlijk te licht gemaakt, maar dit compenseert juist de afwijking van de ingebouwde lichtmeter van je toestel. Je kan hier een beetje mee spelen want als digitale fotograaf heb je de luxe soms iets meer foto’s te trekken.

Fotografeer  je in RAW-formaat heb je de extra luxe van nabewerking 😉

IMG_2008

Ik ga verder genieten van de warme chocolademelk die ik na al dat fotograferen in de kou wel verdiend heb. Geniet van je zondag! x

Liefs

 

Advertenties

4 gedachtes over “Quick en dirty tips voor foto’s trekken in de sneeuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s