Alternatief Oudjaar vieren!

10897841_10204910349292314_7965643849630593222_n

foto Bluetales

De jaarwisseling is op zich een leuke tijd. We hebben iets om naar uit te kijken; lekker eten, (een) feestje(s), vrienden/familie zien en als bonus een paar daagjes vrij. Maar er zijn ook andere kantjes, de commerciële kant die er soms over is en de verplichte ‘happiness’ factor.

Met dat laatste heb ik over de druk die er is om, zeker via Social Media, het meeste ‘gelukkig’ te zijn. Meestal moet je die dag nog werken, rushen om je van working girl tot diva om te toveren en dan maar happy zijn en feesten… de leukste/zatste vrienden… decadent veel eten… en de beste cadeautjes ooit.

Dit jaar niets van dit alles. Het was niet mijn idee, maar ik ben wel via hele goede vrienden meegesleurd in het avontuur om Oudjaar vieren met de mensen van de Mechelse Hattrick.

Nog nooit van Hattrick gehoord?

Dan ga ik nu schaamteloos reclame maken! Surf eerst snel naar hun website, daar lees je alles over hoe deze organisatie opgericht is door concurrerende voetbalploegen KV & RC Mechelen om terug te geven aan hun Dijlestad. en terug geven doen ze zeker…

Couleur Cuisine

Een van hun vele projecten is “couleur cuisine” een wekelijks ontmoetingsmoment, in het Jeugdhuis Doema,voor homeless in de regio Mechelen. Tegen een democratische prijs kunnen mensen, die het moeilijk hebben, genieten van een heerlijke driegangen maaltijd in leuk gezelschap. Hattrick werkt voornamelijk met vrijwilligers, elke zondag staan er dus mensen klaar om al dat eten klaar te maken, te serveren en op te ruimen nadien. Ze zijn gestart met een 5-8 tal gasten, maar al snel lopen de getallen op en zitten er soms 40 mensen samen te genieten van goed gezelschap en een warme maaltijd. Ik krijg zelf al enorm zenuwen met het idee voor 40 mensen te koken, maar Hattrick speelt het week na week klaar.

Voor Oudjaar wou Hattrick ook iets inrichten voor hun gasten, maar vrijwilligers zijn dan iets moeilijker te vinden. Mijn vriendenkring hadden het schitterende idee om vrijwilliger te zijn en mee te vieren.

Foto van Jonas Maris voor Mechelse Hattrick

Foto van Jonas Maris voor Mechelse Hattrick

Vandaar dus dat ik op Oudjaar in een jeugdhuis zat, met een 60tal mensen, waaronder vrienden natuurlijk maar ook veel onbekenden. Het was echt super gezellig zonder melig te zijn. Moonshack had ons wat materiaal geleend om alles wat feestelijker te maken. Mensen hadden hun tuin helemaal kaal geplukt om overal hulst en ander groens tussen te leggen. Kaarsjes en was oldies muziek maakten het helemaal af.

We hebben samen voorbereid, de tafel gedekt, hapjes en slaatjes gemaakt. De mannen hebben de zware taak op zich genomen om de barbecue te bemannen. Zoals mannen dat horen te doen 🙂 en de vrouwen hielpen met serveren en afwassen.

Het leukste waren de dessertjes… de helpers mochten allemaal een dessertje meebrengen. We gingen natuurlijk niet onderdoen voor elkaar dus het resultaat was een enorme overvloed aan zoetige, zalige, warme en koude dessertjes. De fruitsla was van mij, handig als je geen kookwonder bent 🙂

Foto van Jonas Maris voor Mechelse Hattrick

Foto van Jonas Maris voor Mechelse Hattrick

Even stilstaan

Ik ga hier niet preken dat er sprake was van een enorme verbroedering en dat mijn leven nu helemaal veranderd is na een avondje vrijwilligers werk… Maar ik wil wel even stilstaan bij mensen die dit elke week doen. Zou jij het doen? Zomaar je zondag opgeven, elke zondag? Om te koken voor mensen die je nauwelijks kent? Zelfs als kunnen die mensen dat steuntje echt wel gebruiken..zou jij het doen? Er zijn dus mensen die het echt wel doen en het is zo gemakkelijk om hier deel van uit te maken. Met een beetje reclame hier en daar, een beetje initiatief tussen vrienden zorgen voor wat meer vrijwilligers, wat meer handen die het werk lichter maken.

Een goed voornemen

Het is een Nieuw Jaar, tijd voor goede voornemens dus denk er eens over na. Beter nog, kijk je agenda na, zoek een vrije zondag en neem contact op met Jonas of Yoko van Hattrick. Kook een dagje mee, geef een beetje van jezelf, neem wat vrienden mee. Het is een Nieuw Jaar… tijd dus voor een goed voornemen!

Ik wens jullie allemaal een gelukkig 2015!

xxx

PS: je vindt alle foto’s van de avond terug op de fb pagina van Hattrick. Like die handel!

Captured

Advertenties

2 gedachtes over “Alternatief Oudjaar vieren!

  1. Leuk! Vorig jaar voor het eerst vrijwilligerswerk gedaan ( op initiatief van mijn werkgever, samen met collega’s ): Special Olympics, heel tevreden dat ik dit gedaan heb en zou het direct opnieuw doen. Elke week/maand zou ik het wel niet doen, maar bij speciale gelegenheden absoluut.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s